top of page

Lockdown comeback

Updated: Nov 2, 2020

Δεν χρειάζονται μαντικές ικανότητες για να δεις το Lockdown που έρχεται.

Δέστε απλά τα διαγγέλματα Μητσοτάκη Johnson και Merkel. Μια σύνοψη θα ακούσουμε από τον ΠτΔ εντός της βδομάδας.

Κλείσιμο, εστιατορίων, μπαρ, θέατρα σινεμά. Κλείσιμο των επιχειρήσεων με μη αναγκαία αγαθά. Απαγορεύονται οι οικογενειακές συνάξεις, μάσκα παντού κτλ κτλ. Τα σχολεία δεν θα κλείσουν όμως.


Ποιοι θα πληρώσουν τα σπασμένα?

Ας δούμε όμως την πραγματικότητα σε αριθμούς και ποιοι καλούνται να πληρώσουν την ανικανότητα του κράτους να προφυλάξει τους πολίτες. Πρώτο νούμερο στο τραπέζι. Η μείωση του ΑΕΠ για φέτος θα είναι πέραν του 10%. Με απλά λογία χάθηκε 10% από την οικονομική δραστηριότητα. Φυσικά αυτός είναι ο μέσος ορός. Η πραγματικότητα ποια είναι? Δημόσιοι υπάλληλοι, υπάλληλοι σε ημικρατικους και συναφή παραρτήματα του κράτους δεν έχασαν τίποτα. Όλοι αυτοί είναι περί των 90.000 από ένα σύνολο 450.000 εργατικού δυναμικού. Μια στις πέντε οικογένειες δεν ζει την πραγματικότητα. Το ίδιο ισχύει και για την ανεργία. Πέρσι τον Σεπτέμβρη είχαμε 20.000 ανέργους. Φετος είμαστε ήδη στις 36.000.

Η μεγάλη πλειοψηφία της δημοσιά υπηρεσίας ζει και εργάζεται στην Λευκωσία. Είναι η πόλη που χτυπήθηκε λιγότερο. Είναι επίσης το κέντρο οπού λαμβάνονται οι αποφάσεις. Δεν έχουν απ ότι φαίνεται αντίληψη για το τι γίνεται στην Λεμεσό, την Πάφο, την Λάρνακα και την ελεύθερη Αμμόχωστο.

Να θυμίσουμε ακόμη πως η ανεργία και η πτώση του ΑΕΠ είναι πλασματική. Η αναστολή των δόσεων τελειώνει τέλος του χρόνου. Αν συντηρήθηκε η χρονιά σε αποδεκτά επίπεδα είναι γιατί πολλής κόσμος πηρέ μια ανάσα απ τον δανεισμό. Επίσης πολλοί υπάλληλοι επισημά δεν δηλωθήκαν ως άνεργοι αλλά δεν δουλεύαν. Ζούσαν με κρατικά επιχορηγημένους μισθούς (με ανώτατο οροί τα 1200 ευρώ).


Το δεύτερο Lockdown αν δεν γίνει με σωστούς οικονομικούς ορούς θα είναι μια άμεση επίθεση του κράτους στην μεσαία τάξη. Στον εστιάτορα, στο γκαρσόνι, στο λιανοπωλητή, στον καλλιτέχνη, τον ηθοποιό τον τραγουδιστή. Θα είναι μια επίθεση φτωχοποίησης σε όλους πλην της δημοσίας υπηρεσίας.

Οι άριστοι του Δημοσίου

Είναι καιρός να αγγίξουμε την δημοσιά υπηρεσία. Είναι καιρός να νιώσουν όλοι οι πολίτες τις συνέπειες. Η μηχανή βολέματος πρέπει να ξαναστηθει. Τα τελευταία 5 χρονιά από 46.000 δημόσιους υπάλληλους φτάσαμε το 2020 στις 52.000. Δεν λέω άριστοι στην δουλειά τους όλοι αλλά και το γκαρσόνι είναι άριστο αλλά δεν έχει δουλειά.

Μιλώντας με ένα φίλο που ψάχνει σπίτι εδώ και 2 μήνες μου είπε το εξής εξωφρενικό… τελικά βρήκε σπίτι σε λογική τιμή αλλά… ο ιδιοκτήτης ήταν δημόσιος υπάλληλος και δεν ήθελε συμβόλαιο. Ήθελε να τα παίρνει μαύρα για να μην πληρώνει φόρο. Τελικά δεν τα βρήκαν γιατί ο φίλος δεν δίνει μαύρα.

Υπάρχουν άριστοι παντού, και υπάρχουν ανάγκες παντού. Όταν ένα κράτος παίρνει μετρά, πρέπει να τα παίρνει δίκαια και πρέπει να πληρώσουν ΟΛΟΙ.

Τέλος αντί να μικραίνει το κράτος, μεγαλώνει. Ποτέ θα εκσυγχρονιστεί το κράτος? Ποτέ θα αυτοματοποιηθεί? Ποτέ θα μάθουν τι είναι το εμαιλ? Ποτέ θα αρχίσει να μικραίνει το κράτος? Ποτέ θα πληρώσουν όπως όλοι μας?Αυτοί που διοικούν το κράτος είναι ανίκανοι

Βαριά κουβέντα αλλά πως αλλιώς να το πούμε? Σε όλες τις κρίσεις που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν, απέτυχαν. Στην πανδημία τα έκαναν ξανά μάνταρα. Υποθέτω πως υπάρχει ένας επικίνδυνος ιός που σκοτώνει κόσμο. Υποθέτω πως ένα δεύτερο κύμα ήταν στα χαρτιά. Απ τον Μάρτη έως και σήμερα τι έκανε το κράτος?

1. Νοσοκομείο Αναφοράς χωρίς μονάδα εντατικής.

2. Πλακάτ στα σχολεία (?!) μετα την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

3. 50 διατάγματα και άλλες τόσες οδηγίες

4. Πόσες παραπάνω ΜΕΘ φτιάξαμε

Είναι πλέον ξεκάθαρο πως δεν ξέρουν και δεν μπορούν. Ο ορός crisis management αποδομείται όταν το κράτος μας καλείται να χειριστεί κρίση. Η μεγαλύτερη αρχή στην αντιμετώπιση μια κρίσης με μεγάλες μάζες είναι η απλότητα. Με 50 αλληλοσυγκρουόμενα και ελλείπει διατάγματα απλά δημιουργείς μεγαλύτερα προβλήματα. Ειδικά όταν δεν μπορείς να επιλέξεις την εφαρμογή τους. Επίσης χρειάζεται πλάνο στο οποίο να υπάρχει worst case scenario. Να γνωρίζει ο κόσμος τι θα γίνει εάν και πότε. Μηδέν πλάνο, μηδέν διαχείριση μηδέν αξιοπιστία.

Άκουσα σήμερα 20 «κρούσματα» στο Μέλαθρο… Ένας χώρος που έπρεπε να φυλάγεται σαν κόρη οφθαλμού… Αντί να γυρίζει στα βουνά και τα λαγκαδιά η αστυνομία να γραφεί τον κόσμο που πήγε εκδρομή έπρεπε να είναι έξω από το Μέλαθρο και έξω από τα γηροκομία. Εγκληματική αμέλεια και δεν ξέρω ποιος θα βρεθεί να σας δικάσει για εγκληματική αμέλεια. Αν ήταν σωστή η Αστυνομία έπρεπε να στείλει εξώδικο στον ΠτΔ και τον Δήμαρχο Πάφου που είχαν την ανέδυα να κυκλοφορούν και να φωτογραφίζονται σε εγκαίνια χωρίς μάσκα, παραβιάζοντας τα διατάγματα. Πως να σε ακολουθήσει ο κόσμος όταν εσύ δεν τον σέβεσαι?Όταν ακούς το κράτος να σου λέει εσύ φταις να φοβάσαι

Η κοινωνία έχει χωριστεί στα δυο. Απ την μια οι ψεκασμοί (και εγώ σε αυτούς ανήκω) και σε αυτούς που συμμορφώνονται. Οι πρώτοι είναι αυτοί που σηκώνουν τα οικονομικά βάρη έως τώρα. Οι δεύτεροι είναι σε free ride. Οι πρώτοι κατηγορούν το κράτος και οι δεύτεροι κατηγορούν τους συμπολίτες τους ως ανεύθυνους. Και σφαγή στα social. Όλοι αυτοί που καλούν τον κόσμο να πάει στο νοσοκομείο αναφοράς για να πεισθούν για την κρίση του covid θα τους παρακινούσα να πάνε σε ογκολογικό κέντρο, να δουν τι όμορφα που είναι. Να πάνε και σε ένα σφαγείο να δούνε πως σκοτώνουν τα ζώα που τρώνε. Να πάνε σε μια στέγη για παιδιά με ειδικές ανάγκες που τα έχει παρατήσει το κράτος. Αν θέλετε να δείτε δυστυχία μπορείτε να την βρείτε σε πολλούς άλλους χώρους.Tην τέταρτη το κράτος μας θα παραλύσει την μισή χωρά πάλι. Η ξενοδοχειακή βιομηχανία έχει ήδη κατάρρευση, ο κατασκευαστικός τομέας θα συρρικνωθεί (golden passports, golden boys) τα εστιατόρια και τα μικρομάγαζα θα κλείσουν. Είτε πιστεύω είτε όχι στο Lockdown σας δεν μπορώ να ανατρέψω αυτό που πατέ να κάνετε. Αφού όμως θα το κάνετε κάντε το σωστά. Να πληρώσουν όλοι, να επιδοτηθούν οι βασικές ανάγκες (ενοίκιο ρεύμα κτλ) να αγγίξετε και τους αρίστους δημόσιους. Αν το κάνετε δίκαια ίσως πιστέψει λίγο ο κόσμος ότι νοιάζεστε . Αν το κάνετε λάθος (πάλι) θα σας φτύνουνε για χρόνια. Και ίσως μια μέρα κάποιος σας δικάσει για εγκληματική αμέλεια, φτωχοποίηση χιλιάδων συνάνθρωπων, την διάλυση του κοινωνικού ιστού μας και την χρεωκοπία του κράτους.

Φίλοι μου, το δεύτερο Lockdown θα έρθει αυτή την βδομάδα είτε το θέλετε είτε όχι. Διατηρείστε την ανθρωπιά σας και βοηθήστε όσο κόσμο μπορείτε αυτή την δύσκολη περίοδο που έρχεται. Μπορεί να μην έχουμε το κράτος και τους πολίτικους που θέλουμε αλλά έχουμε ακόμα ο ένας τον άλλο.

Προς το παρόν παει 11 και πρέπει να βγω περιπολία. Οπού να σε βγαίνει ο covid…

1,043 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page