Προϋπολογισμός για Dummies και η χρυσή ευκαιρία

Πολλοί ίσως διερωτώνται προς τι όλη τούτη η φασαρία για τους προϋπολογισμούς. Είναι κόσμος που δεν πολύασχολείται με την πολιτική και τα του κράτους. Για αυτούς κάνω μια περιγραφή του τι είναι προϋπολογισμός και γιατί ακούμε κάθε μέρα για τον «κίνδυνο» να μην ψηφιστεί.Το σύστημα


Στην Κύπρο έχουμε προεδρική δημοκρατία. Ο πρόεδρος εκλέγετε κάθε πέντε χρόνια και ασκεί την εκτελεστική εξουσία…περίπου. Λέω περίπου γιατί για να μπορέσεις να εφορμήσεις την πολιτική σου χρειάζεται να μπορείς να κάνεις την πολιτική σου πρόθεση, πράξη. Στην Κύπρο δεν είναι ακριβός έτσι. Το κράτος ετοιμάζει τον προϋπολογισμό του (ποσά θα εισπράξει και που θα τα ξοδέψει). Για να μπορεί να εφαρμοστεί ο προϋπολογισμός (να γίνει νομός) πρέπει να πάρει την έγκριση της βουλής. 29 ψήφους υπερ. Αν γίνει νομός τότε η κυβέρνηση μπορεί να εκδίδει πληρωμές με βάση τον προϋπολογισμό…περίπου. Αν δεν γίνει νόμος δεν μπορεί να πληρώσει τίποτε. Απ την άλλη όμως συνεχίζει να εισπράττει κανονικά. Αρά το πρόβλημα είναι στις πληρωμές. Δεν πληρώνει μισθούς δάνεια κτλ.


Είπα δυο φορές την λέξη περίπου. Ο προϋπολογισμός μιας κυβερνώσης είναι το πλάνο. Όπως κάνει και ένας προπονητής στο ποδόσφαιρο. Είναι η απολυτή έκφραση της πολιτικής μιας κυβέρνησης. Στην Κύπρο όμως δεν πάει ακριβώς έτσι. Έχει πολλούς προπονητές στον πάγκο. Εκτός και αν η κυβέρνηση έχει +29 βουλευτές στην βουλή. Αυτό όμως είναι αδύνατο, έτσι η κυβέρνηση νερώνει την πολιτική της για φταίξει ένα προϋπολογισμό που να μπορεί να περάσει που την βουλή και να είναι το +51% των βουλευτών και κομμάτων happy. Αν πιάσεις ιστορικά όλους τους προϋπολογισμούς των σύγχρονων κυβερνήσεων είναι κατά 95% οι ίδιοι. Αυτό ήταν το πρώτο περίπου. Προεδρική δημοκρατία αλλά με πολλούς προπονητές.


Γίνετε, λένε συζήτηση κάθε χρόνο στην βουλή για να τα βρουν και να περάσει ο προϋπολογισμός. Η αλήθεια είναι ότι γίνεται συζήτηση, ένα μικρό αλισβερίσι δως΄μου και θα σου δώσω. Όχι τόσο για να αλλάξει ο προϋπολογισμός αλλά για το πόσους από κάθε κόμμα θα προσλάβει το κράτος, ποιες εταιρίες θα πάρουνε κρατικά συμβόλαια κτλ. Επι της ουσίας +95% όλων των προϋπολογισμών είναι ο ίδιος ανεξάρτητα του ποιος είναι πρόεδρος.


Το δεύτερο περίπου είναι πως δεν σημαίνει πως ότι ψηφιστεί θα γίνει κιόλας. Υπάρχει στο λεξιλόγιο μια μαγική λεξούλα που λέγετε απορρόφηση του προϋπολογισμού. Πόσα από αυτά που είπαμε κάναμε. Όπως το τελεφερίκ στις Πλατρες. Το είπαμε αλλά…θα το κάνουμε κάποια στιγμή.


Γιατί τόση φασαρία τότε. Αφού όλοι οι προϋπολογισμοί είναι περίπου οι ίδιοι και anyway ότι και να γραφεί ο προϋπολογισμός δεν σημαίνει πως θα γίνει κιόλας. Τι και αν δεν ψηφίσει υπερ το ΔΗΚΟ…σιγά τα αυγά. Δεν φταίει το ΔΗΚΟ που είναι προβληματικό το σύστημα. Η εκάστοτε κυβέρνηση πρέπει να μπορεί να κάνει πολιτική χωρίς να παρακαλα αριστερά και δεξιά. Δεν είναι προδότες όσοι καταψηφίζουν, είναι αντιπολίτευση. Στην Ελλάδα είναι διαφορετικά. Εκεί έχουμε κοινοβουλευτική δημοκρατία. Εκεί ο πρωθυπουργός έχει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, κάνει πολιτική και αναλαμβάνει την ευθύνη. Χάνει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, βουρατε εκλογές. Simple as that.


Δεν κάνω πλάτες στο ΔΗΚΟ. Τεράστιο λάθος να συνδέει την υπερψήφιση του προϋπολογισμού με τους φάκελους των χρυσών διαβατήριων. Ποδεν ως τα ποθεν. Πράξη φουλ λαικισταν αλλά και εξωτερίκευση του πως πραγματικά δουλεύει η πολιτική στην Κύπρο. Δώσου να σου δώσω…και ας είναι άσχετα τα θέματα μεταξύ τους. Θα μπορούσε πολύ απλά το ΔΗΚΟ να πει πως η κυβέρνηση δεν εμπνέει εμπιστοσύνη και θα καταψηφίσουμε. Τέλος! Δεν συνδέονται τα δυο θέματα ουτε το αππομα του Οδυσσέα θα δώσει στο ΔΗΚΟ πόντους στις εκλογές.


Τι θα γίνει όμως αν δεν περάσει ο προϋπολογισμός?


Έχει γίνει άλλη μια φορά το 1963. Από τότε όλοι περνάνε μέχρι και πέρσι. Αν δεν περάσει εν συντομία το κράτος δεν μπορεί να πληρώσει και πέφτει κάποια στιγμή η κυβέρνηση. Δεν είναι κακό. Απλά μάθαμε εδώ στην Κύπρο πως εκλογές είναι κάθε πέντε χρόνια. Δεν πάει έτσι. Εκλογές γίνονται όταν προβλέπονται και όταν χρειάζονται. Και ναι ίσως τώρα να χρειάζονται.


Δεν είναι ηθική υποχρέωση των κομμάτων να ψηφίζουν θετικά τον προϋπολογισμό. Αν ήταν έτσι δεν έπρεπε καν να μπαίνει σε ψηφοφορία. Δυο τινά, η αλλάζει το σύστημα η αποδεχόμαστε την ψήφο και πάμε σπίτι μας. Το in between τέλειωσε.
Η Χρυσή ευκαιρία


Η κυβέρνηση ΔΗΣΥ – ΔΗΠΑ έδωσε ότι είχε να δώσει. Νομίζω πηρέ και όσα ήθελε να πάρει. Η βουλή σύσσωμη είναι υπό διάλυση εδώ και κάτι μήνες και ναι, δεν πρέπει να περάσει ο προϋπολογισμός. Όχι για τους χρυσούς φακέλους αλλά γιατί έχει αρθεί η εμπιστοσύνη. Είναι η χρυσή ευκαιρία να συγχρονιστούν οι εξουσίες όπως γίνεται στα πλείστα κράτη. Βουλευτικές και προεδρικές εκλογές μαζί. Πρώτη Κυριακή οι βουλευτικές / προεδρικές. Μετράνε τα κουκιά τους και δεύτερη Κυριακή κοινοβουλευτικός συνασπισμός για ανάδειξη προέδρου. Πρέπει η εκτελεστική εξουσία να έχει πλειοψηφία στην βουλή. Κάνει το τάχα παραμύθι των υποτιθέμενων checks and balances. Κάνει το αλισβερίσι.


Είναι η χρυσή ευκαιρία να έρθει ένας εξ ορθολογισμός σε τούτο το μπάχαλο. Ταυτόχρονες εκλογές βουλής και κυβέρνησης. Για μια φορά bend it like Beckham

28 views0 comments