Επιστήμη, ο νέος «θεός»
Updated: Sep 29, 2020

Όταν ακούς κάποιον να επικαλείται τυφλά την επιστήμη για να πείσει, να ανησυχείς. Όταν γίνεται τυφλή και αόριστη επίκληση της επιστήμης και κανείς δεν ρωτά μια ερώτηση επεξηγηματική, να ανησυχείς. Να ανησυχείς γιατί είναι το ίδιο και το αυτό με το απόφθεγμα Πίστευε και Μη Ερευνά.
Ο τίτλος επιστήμονας είναι πολύ πλάτης και προϋποθέτει ακαδημαϊκή γνώση. Δεν υπάρχει επιστήμονας παντογνώστης. Ο κάθε επιστήμονας έχει κάποια γνώση σε κάποιο θέμα. Τραγικά όμως βλέπουμε και ακούμε καθημερινά επιστήμονες με ειδικές γνώσεις να μιλούν λες και είναι παντογνώστες.
Ακούμε καθηγητές με συγκεκριμένη ειδίκευση να έχουν απόψεις για σχεδόν όλα τα θέματα. Ποιο απλά, ένας Ιολογος (έχει γνώσεις στην μελετη ιών) δεν είναι κοινωνιολόγος, οικονομολόγος ούτε ψυχολόγος. Η άποψη του σε θέματα πέραν της ειδίκευσης του είναι τόσο σημαντική όσο η δική σου και η δική μου. Αν ήταν πιο σημαντική απ’ την δική μας σημαίνει πως κάποιος υποτιμά την νοημοσύνη μας. Αρά όταν ακούς κάποιους να μιλούν για θέματα πέραν την ειδικής τους γνώσης το σοφότερο είναι απλά να τους αγνοείς.
Όταν οι διορισμένοι του εκλεγμένου προέδρου επικαλούνται την επιστήμη, να ρωτάτε ποια επιστήμη. Ποια δημοσίευση? Να ρωτάτε αν υπάρχει ιατρική ομοφωνία. Να ζητάτε παραπομπές. Το δικαιούστε τουλάχιστο αυτό.
Όταν το κράτος, σου παίρνει δικαιώματα, σε τιμωρεί γιατί δεν ακολουθάς οδηγίες, όταν σε διατάζει να φοράς μάσκα, δικαιούσαι να ρωτάς γιατί και να παίρνεις εξηγήσεις. Η απλή απάντηση «έτσι λέει η επιστήμη» δεν είναι αρκετό. Το Πίστευε και Μη Ερευνά δεν μας ταιριάζει. Δεν ζούμε στον μεσαίωνα. Ξέρουμε να διαβάζουμε, έχουμε κοινή λογική.
Να φοβάστε όμως ακόμα παραπάνω όταν ο πολίτικος προϊστάμενος των επιστημόνων δεν έχει ιδέα για την επιστήμη που ηγείται. Τότε η αόριστη επίκληση της επιστήμης είναι επικίνδυνη.

"
-Διάταγμα για μάσκες.
-Γιατί?
-Γιατί έτσι λέει η επιστήμη.
-Ποια επιστήμη?
-Τώρα να ρωτήσω…
…..
-Ρώτησα, προχώρησε η επιστήμη (λένε) και τώρα λέει πως πρέπει να φοράμε μάσκα.
"
Χρησιμοποιώ το παράδειγμα της μάσκας γιατί είναι απλό και έχει διχάσει την κοινωνία. Ποια επιστήμη λέει πως η επιβολή της μάσκα στον γενικό πληθυσμό προστατεύει απ’ τον covid-19?
Τα δεδομένα είναι 2:
1. Δεν υπάρχει επιστημονική ομοφωνία (scientific consensus) για το μετρό της μάσκας.
2. Δεν υπάρχει πανομοιότυπη εφαρμογή του μέτρου στα διαφορά κράτη. Υπάρχουν χώρες που δεν επέβαλαν το μετρό και χώρες που το επέβαλαν παντού και σε όλους.
Αρά?
Η επιβολή του μέτρου της μάσκας στην κάθε χωρά είναι Πολιτική απόφαση. Δεν είναι επιστημονική. Εμείς έτσι θα κάνουμε. Είναι ΕΠΙΛΟΓΗ. Η Κυπριακή Δημοκρατία αποφάσισε με βάση τα δεδομένα που ανάλυσε να επιβάλει αυτό το μετρό.
Δικαιούμαστε τουλάχιστο να γνωρίζουμε το σκεπτικό της απόφασης? Με βάση ποια στοιχεία πάρθηκε αυτή την απόφαση? Είναι το ολιγότερο. Απαιτώ απ’ τον Υπουργό Υγείας να δώσει στην δημοσιότητα όλα τα στοιχεία της απόφασης. Η αόριστη επίκληση της επιστήμης δεν μου φτάνει. Και δεν το λέω με κακιά ουτε ειρωνικά. Αν μου δώσει τα στοιχεία ίσως και να με πείσει για την ορθότητα της πολιτικής απόφασης.
Η αόριστη επίκληση της επιστήμης με υποτιμά σαν άτομο και δεν ανέχομαι το κράτος στο οποίο ζω να υποτιμά τους πολίτες του.
Πέθανε το
Πίστευε και Μη Ερευνά.
Έγινε
Πίστευε και Μη , Ερευνά
είναι δικαίωμα και υποχρέωση στον 21ο αιώνα μ.Χ. που ζούμε.