top of page

Επαναστάτες μου, ΧΑΣΑΜΕ

Σύντροφοι ψεκασμένοι, αντι-μασκιτές, αντι-αντενάτοι και αντι-εμβολιαστές, χάσαμε.

Αναμενόμενη λευκή σημαία. Θα μου πείτε κάναμε 2 μαζικές διαδηλώσεις και πατώσαμε το facebook στα ποστ. Μας άκουσε η κοινωνία. Αποτέλεσμα? Τι έχει κερδηθεί επι της ουσίας? Πέραν απ τα likes και shares μεταξύ μας. Τον ελάχιστο τηλεοπτικό χρόνο, ποια είναι τα λάφυρα της επανάστασης?

Αναμενόμενο το αποτέλεσμα κ δεν θα ήταν ποτέ διαφορετικά τα πράγματα. Και την Αννούλα την Βίσση να βγάζατε στην σκηνή. Μην απογοητεύεσαι σύντροφε. Κοιτάξου λίγο στον καθρέφτη και διάβασε πιο κάτω για να καταλάβεις τι πήγε στραβά.

Για να πέτυχει ένας αγώνας χρειάζονται 3 βασικά συστατικά. Καθαρό μήνυμα, οργάνωση - όραμα και ναι… έναν ηγέτη.

Ας πάρουμε το πρώτο. Το ΜΗΝΥΜΑ

Αμολήσατε την Magna Carta για σύνθημα. Μάσκες, αντένες εμβόλια, ανθρωπινά δικαιώματα και λοιπά παρεμφερή. Όσα πιο πολλά τόσο πιο καλά. Τόσοι πιο πολλοί θα μαζευτούμε…

Αμ δεν πάει έτσι… Το μήνυμα θέλει απλότητα, καθαρότητα, ουσία και όραμα. Την Magna Carta την μάζεψαν τα ΜΜΕ και συνοπτικά την ταμπέλωσαν με 2 κουβέντες:


«αρνητές και συνωμοσιολόγοι»


Η μάσκα δεν είναι σύνθημα, ούτε οι αντένες. Ψάξε την ουσία, βρες τον κοινό παρονομαστή και ξεκινά απ’ εκεί. Έχεις πρόβλημα με τον τρόπο που παίρνονται οι αποφάσεις, έχεις πρόβλημα που σου στερούνται συνταγματικά δικαιώματα. Έχεις πρόβλημα στην διαφάνεια των αποφάσεων. Έχεις πρόβλημα που δεν σε ακούει κάνεις. Δεν τους εμπιστεύεσαι. Αυτά είναι η ουσία. Η μάσκα σήμερα θα περάσει είτε το παλέψεις είτε όχι. Μια άλλη μάσκα θα βρεθεί πιο κάτω… Ψάξε την ουσία με απλότητα. Βρες αυτά που ενώνουν και όχι αυτά που διχάζουν. Ο αντι-μασκιτης δεν σημαίνει πως είναι και αντι-αντενιστης. Βρες κοινό σκοπό και μετρά γράψε την ταμπέλα.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ

Εύκολο το Facebook… βάζουμε μια ημερομηνία, τον χώρο και χίλια δυο συνθήματα και ξεκινά η επανάσταση.


Αμ δεν πάει έτσι… Δεν στήνονται επαναστάσεις απ’ το Facebook. Ο «αντίπαλος» δεν έχει Facebook και δεν τον ενδιαφέρει. Έχει το σύστημα όλο, τα ΜΜΕ στο πλευρό του. Εσένα θα φοβηθεί? Όταν αποφασίζεις να τα βάλεις με το σύστημα και τα ΜΜΕ θέλεις οργάνωση. Χωρίς αυτή είσαι μια διαλυμένη παρέλαση χωρίς αρχή, χωρίς τέλος. Η οργάνωση θέλει στόχο, όραμα κ action plan. Γιατί παλεύουμε και πως θα το πέτυχουμε? Μελετά τον «αντίπαλο», βρες αυτό που τον πονά και «κτυπά» εκεί. Μην φτιάξεις άλλους κανόνες (δεν μπορείς), πάρε το παιχνίδι στο γήπεδο τους. Μόνο εκεί μπορείς να νικήσεις.


Το πολικό σύστημα / κατεστημένο έχει μια και μόνο αδυναμία. Την απολυτή εξουσία. Πάρε την αν μπορείς! Δεν μπορείς να την πάρεις όμως με το να σχίσεις το εκλογικό βιβλιάριο, ούτε με την αποχή. Αυτά τα δυο είναι αυτό που επιδιώκουν. Μην Γελιέσαι!


Λίγα νούμερα για να καταλάβεις:


Το 2011 είχαμε 531,000 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους. Τα 3 πρώτα κόμματα πήραν 334,000 (63% των ψηφοφόρων) αλλά 86% των βουλευτικών εδρών (48 απ’ τους 56). Ξανά, 63% πηρέ το 86%. Το υπόλοιπο 37% των πολιτών εξέλεξε το 14% της βουλής.


Στις επόμενες βουλευτικές είχαμε 543,000 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους. Τα 3 πρώτα κόμματα πήραν 249,000 (46% των ψηφοφόρων) αλλά 77% των βουλευτικών εδρών (43 απ’ τους 56). Ξανά, 45% πηρέ το 77%. Το υπόλοιπο 55% των πολιτών (πλειοψηφία) εξέλεξε το 13% της βουλής.


Παράδοξο ε… Όχι τόσο. Ο στόχος ο δικός τους είναι απλός και καθαρός. Read between the lines. Θέλουν αποχή και σχισμένα βιβλιάρια. Τους δυναμώνει. Θέλουν κοινωνικές υποομάδες να παλεύουν για μια δυο έδρες. Αλλωστε για αυτό και το εκλογικό μετρό του 3.6%. Γίνομαι τεχνικός αλλά έχει σημασία. Όλες οι υποομάδες που περνούν κάτω απ’ το 3.6% (13,000 ψήφοι περίπου) χάνονται μαζί με την αποχή.


«Ας τους μικρούς να τρώγονται και αυτοί για μας δουλεύουν» λένε.


Αυτός είναι ο αντίπαλος, ο πιο πάνω. Χωρίς να αλλάξει αυτό δεν αλλάζει τίποτα. Αν δεν γίνει ανατροπή στο δικό τους γήπεδο τίποτα δεν αλλάζει. Κατάλαβε το. 200,000 συμπολίτες δεν πάνε να ψηφίσουν και άλλοι 100,000 τρώγονται μεταξύ τους για μια δυο έδρες… Ε και? Τι αλλαγή έφερε κάποιος μικρός? Τίποτε ουσιαστικό, απλά βολευτήκαν οι φιλοδοξίες κάποιον πολικών αποκλήρων. Λιλλικας, Καρογιαν, Θεοχαρους και τα λοιπά.


Για να νικηθεί ο αντίπαλος θέλει σύμπνοια, συνεννόηση και κοινό στόχο – όραμα.. Ένα μέτωπο κοινό. Δεν χρειάζονται υποομάδες και εγωισμοί. Εδώ σε θέλω επαναστάτη… Δώσε μου μια πρόταση με προοπτική. Οι μάσκες πάνε και έρχονται.


Η οργάνωση θέλει άτομα έτοιμα να «ματώσουν». Θέλει άτομα με όνομα και επίθετο που να βρεθονται στην πραγματική ζωή. Το Facebook είναι ακόμα ένα εργαλείο υπο-ομαδοποίησης. Δεν θα σε βοηθήσει στον αγώνα. Ο αγώνας θέλει πραγματικούς ανθρώπους και πραγματικές συζητήσεις, face to face.

Θέλει όμως και ΗΓΕΤΗ… δύστυχος,

Μια φωνή και ένα πρόσωπο. Κάποιον να εμπνέει, καθαρό. Με όρεξη και ειλικρινά. Που να ενώνει και να υπενθυμίζει το απλό μήνυμα και τον απλό στόχο.

Για αυτό χάσαμε σύντροφοι ψεκασμένοι. Δεν υπάρχει απλότητα, ουσία, στόχος και ηγέτης. Πυροτεχνήματα είναι όλα που σβήνουν κατά την απογείωση. Οι εξ αφορμής επαναστάσεις εξ αφορμής πεθαίνουν.


Κατάλαβες σύντροφε γιατί δεν θα έρθει η αλλαγή. Γιατί κάνεις δεν την θέλει. Ούτε καν εσύ που επαναστατείς. Συνοδοιπόρος δεν θα γινώ. Θα στα λέω όμως με αγάπη γιατί ένα reality check όλοι μας το χρειαζόμαστε.


Μην χάνεις όμως την ελπίδα σου, απλά οργανωθούν αν θες την αλλαγή175 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page